Karjalanpiirakat

1035943.jpg

30–40 kappaletta

Puurotäyte:
50 g voita
3 dl riisiä
2,5 dl vettä
1 l punaista maitoa
(kananmuna)
2 tl suolaa

Keitetään kuten kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito. Hauduta tunnin verran ja terästä voilla. Jos haluaa täytteeseen kauniin kiillon, lisätään joukkoon kananmuna.

Kuoritaikina:
3 dl vettä
reilu tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja

Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot pulikalla ja vaivaa, jotta taikinaan tulisi sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.

Muotoile käsin kuoritaikinasta pitkä, tasainen pötkö ja pilko se veitsellä kakkaroiksi. Kakkarat ajellaan (kaulimella kaulitaan, piirakkapulikalla ajellaan), ei paineta vaan annetaan taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruis- ja vehnäjauhosekoitusta, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Keskelle lisätään noin ruokalusikallinen riisitäytettä. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin, että täytettä jää näkyviin noin 1,5 leveydeltä.

Sitten seuraa vaikein vaihe: rypytys peukalolla ja etusormella, jonka oppii tekemään oikeaoppisen kauniiksi vasta ajan ja kokemuksen kautta.

Paista 300-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Voitele voisulalla tai margariinilla. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Poropeukalon kommentit: Löysin tämän ohjeen netistä "aidot karjanpiirakat joensuusta". Piirakat ovat sitten hyviä ku ne tekee itse. Mutte se työmäärä on ihan suunnaton. Aamun näitäkin väkersin ja sain aikaiseksi 33 piirakkaa. Tämä olisi ehdottomasti sellainen joka pitäaisi tehdä isomman "akka porukan" kanssa sarjatyönä, että saisi jotain valmiiksi asti. Hankalinta tässä on minulla tuon puuron keittäminen (kiehui yli), sen keitin edellisenä iltana. Hitainta on tuo "ajeleminen", mutta mukavinta rypytys. Nyt ois ammattikoulun opettajakin onnellinen kun näkis nuo mun tuotokset. Meillä oli luokassa vain yksi tyttö joka osasi jo ennestään rypyttää piirakoita joten hän sai sen sitten aina tehdä ja me muut vain kaulittiin ja täytettii piirakat. Piirakat kun menivät myyntiin asiakkaille. Pakko siis opetella itse kun koulussa siihen ei annettu mahdollisuutta!!